marți, 22 mai 2018

Scrisoarea I


Domnilor Membri Asociați ai Asociației Artiștilor Fotografi din România:
-          Eugen Negrea
-          Balási Csaba
-          Nagy Lajos
Din informațiile mele, am aflat că exercitați presiuni abuzive asupra unor organizatori de saloane internaționale de fotografie din România, care au decis să mă co-opteze în juriul lor, pentru a fi exclus din aceste jurii, pe considerentul inventat cum că aș aduce “prejudicii de imagine AAFR” și că, din aceste motive (???), nu aș fi “agreat” de către domniile voastre, adică de conducerea AAFR!! Ba mai mult, condiționați acordarea patronajului AAFR (fapt ce le blocheaza acestora, implicit, posibilitatea de-a solicita patronajul FIAP) unor saloane, de neincluderea mea în juriile acestora!!!
Toate aceste demersuri ale domniilor voastre s-au derulat telefonic, fără a vă adresa ÎN SCRIS, organizatorilor, motivându-vă conform principiilor democratice și de transparență, deciziile care, în aceste condiții, devin ARBITRAR-ABUZIVE!!! Acționați în acest mod conștienți fiind că nici o prevedere a Regulamentului AAFR (pe care îl modificați, oricum, dupa bunul plac, în conformitate cu interesele domniilor vostre!!!) nu vă dă acest drept!!
Aș începe prin a vă solicita, în mod explicit, să dovediți cu argumente concrete și credibile, modurile în care eu am adus, prin orice modalitate, “prejudicii de imagine AAFR”, de la data de când domniile voastre, v-ați asumat, fără a fi votați în mod democratic, rolul de diriguitori ai AAFR!! Având in vedere acest fapt pe care NU ÎL PUTEȚI CONTESTA, domniile vostre nu ne sunteți șefi ci COLEGI!!! O calitate ce ar trebui să vă ONOREZE!!
Da, știu, totul pornește de la domnul Balási Csaba, cu care am avut (cel puțin așa am considerat…), o relație amical-colegială, până în momentul în care, fosta conducere a AAFR, a respins în mod abuziv, solicitatea mea de a-mi fi acordat titlul de HonAAFR, pe baza Regulamentului de la acea dată (modificat între timp, dar salvat de mine, în fișierele mele, în forma lui inițială). La solicitarea mea de a-mi fi MOTIVATĂ respingerea cererii mele cu prevederi din Regulamentul AAFR, domnul Balási Csaba îmi răspunde cu acest mesaj pe e-mail (datat 2/23/10), cu o vizibilă tentă neprietenoasă, contrară relațiilor mele de până atunci, cu domnia sa:
Stimate Domnule Profesor Pantea !
Titlul pe care spolicitaţi cu atâta perseverenţă, NU ESTE UN DREPT ŞI ESTE o FAVOARE.
Conform regulamentului AAFR decizia comitetului director este incontestabilă.
Părerea mea personală este că până în momentul de faţă nu aţi îndrăznit nici măcar să vă înscrieţi pe website-ul asociaţiei şi să ne prezentaţi un portofoliu,nu vorbind că din materialul pe care ne-aţi prezentat nu reiese că ce aporturi deosebite aţi adus asociaţiei noastre ( ca imagine, promovare etc.), pentru care aţi merita titlul solicitat. După mine comportarea Dvs. nu este altceva decât o ambiţie personală de a colecta titluri şi distinţii.
Cu stimă,
Csaba BALASI
p.s.
Domniile voastre. ar trebui să cunoască atâta etică, că dacă semnează o adresă cu titluri, atunci măcar din respect şi la destinatari să treacă titlurile pe care nu au câştigat la loz în plic.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Notă: Întrebare pentru domnul Balási Csaba, referitor la afirmația lui (prea) tranșantă: “Conform regulamentului AAFR decizia comitetului director este incontestabilă.A fost decizia Comitetului director de la acea dată, fundamentată pe prevederi ale Regulamentului AAFR în forma sa inițială??!!
Oare, în ce măsura pot fi “incontestabile” deciziile unui Comitet director NEALES PRIN VOT DEMOCRATIC, luate în baza unui regulament nesupus aprobării membrilor AAFR??!! Întreb și eu, nu dau cu paru’!!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De la data primirii acestui mesaj, mi-am permis să consider încheiate relațiile mele de până atunci cu domnul Balási Csaba, dar fără a le transforma într-o relație conflictuală (cel puțin din partea mea…). De la acea dată, am avut ocazia să mă întâlnesc cu el doar o singură dată, în 2011, la Cluj-Napoca, cu ocazia înmânării distincției EFIAP/s. În tot acest interval de timp de până acum, nu m-am întâlnit cu domnia sa, nu l-am sunat la telefon (!!!), nu i-am trimis NICIUN MESAJ pe mail (!!!) ci  doar, cu ceva vreme în urmă, l-am contactat pentru informații referitoare la distincția MFIAP.
Referitor la “prejudicii de imagine AAFR”, de când sunteți domniile vostre la conducerea AAFR, adică din 2012, nu am luat decât de două ori poziție publică, critică, față de AAFR:
-          - când mi-a fost eliberat un certificate de patronaj pentru două expoziții ale mele, conținând flagrante greșeli de acord; iritarea produsă la acea dată în rândurile domniilor voastre (am un mail ce dovedește acest fapt), m-a determinat să nu mai solicit patronajul AAFR pentru alte expoziții ale mele (și nu au fost puține…)

-    
- când s-a pus la îndoială calitatea mea de MAAFR, tot cu ocazia co-optarii mele într-un juriu internațional, prilej cu care nu am făcut altceva decât să fac public Certificatul emis de… AAFR!!


Vă rog, dacă mai aveți dovezi concrete asupra ostilității mele față de AAFR (am fost acuzat că ÎNJUR AAFR!!!), să mi le prezentați!! Dovediți că (vreți să) jucați fair-play, la fel ca subsemnatul!!
Nedreptatea semnalată de mine, cu privire la refuzul distincției HonAAFR, cu încalcarea Regulamentului de la acea dată, a fost corectată la puțin timp după ce domnul Eugen Negrea a preluat președenția AAFR, în 2012, acordându-mi distincția HonAAFR, după cum se poate constata pe site-ul oficial AAFR (http://www.aafro.ro/lista-membri/membri-de-onoare/). Print screen-ul de mai sus e datat 16. 03. 2018.



Domnilor, îmi permit să vă întreb de ce un artist fotografi român, cadru didactic universitar la două facultăți, cu primul doctorat despre istoria fotografiei din România (cu o teză în care sunt cuprinse capitole documentate despre AAFR și despre fotoclubul harghitan al domnului Balási Csaba, el fiind personal mențional în teza de doctorat!!), acceptat în 530 de saloane internaționale (pe toate continentele) și în 102 saloane naționale de fotografie, autor al 112 expoziții personale în 18 țări, co-optat în 76 jurii internaționale în 14 țări,  câștigător a 303 premii și mențiuni internaționale, având un total de 67 de țări în care i-au fost expuse lucrarile, NU ESTE “AGREAT” DE DOMNIILE VOASTRE??!!
Cândva, AAFR avea o listă a artiștilor fotografi agreați pentru juriile naționale și internaționale!! Făceam parte, în mod firesc, din acea listă!! Acestă listă nu a mai fost actualizată din 2012 (http://www.aafro.ro/comisii/jurii-nationale-agreate-de-aafr/lista-artitilor-fotografi-agreai-de-aafr-pentru-juriile-naionale-i-internaionale-2012/).
În baza unei asemenea liste actualizate, poate că ați fi fost îndreptațiți să mă contestați ca membru într-un juriu internațional din România, dar numai în cazul în care, în virtutea unor principii democratice de transparență a deciziilor, ați fi făcut publice criteriile de selecție ale arbitrilor!! În caz contrar, acceptarea/respingerea cuiva într-un/dintr-un juriu internațional din România, devine subiect al bunului dvs. plac, adică… ARBITRARĂ!!! Sunt foarte curios cum veți motiva neincluderea mea într-o asemenea listă, în situația în care veți decide s-o întocmiți vreodată!!
Mă consider îndreptățit la un răspuns documentat, argumentat și în afara ORICĂROR RESENTIMENTE  DE ORDIN PERSONAL, la întrebările mele de mai sus!! Vă rog, în consecință, în calitate de membru AAFR din anul 1981, să îmi răspundeți!!



Referitor la co-optarea mea în diverse jurii internaționale din România, fie-mi permis să vă informez că aceasta nu s-a produs ca urmare a unei simple simpatii față de persoana mea ci, datorită atât prestigiului meu internațional, cât și a faptului că i-am ajutat pe organizatori în promovarea saloanelor lor (pot argumenta în acest sens, Răzvan Băleanu, Nelu Scripciuc, Mircea Anghel). Referitor la salonul de la Arad, se mai adaugă și faptul că sunt membru (declarat în 2016 “Fotograful Anului”) și Președinte onorific al Fotoclubului ProArad!!
Am ajutat și organizatorii altor saloane, chiar și dacă nu am făcut parte din juriile acestora, cum ar fi cele din Târgu Mureș (Both Gyula), Arad (Mircea Boran), Brăila (Tarquinius Vădeanu), Reșița (Flavian Săvescu), Oradea (Ovi. D. Pop, Adela Rusu). Am liste vaste cu fotografi din lume și relații cu fotocluburi/federații/asociații de pretutindeni. Am făcut asta pentru că eu vreau să îmi aduc o reală contribuție la dezvoltarea fotografiei românești!! Faceți și domniile voastre așa ceva??!! Sau… “băgați bețe în roate”??!!
Aș dori, la capătul acestei prime scrisori către dvs., să vă reconsiderați poziția față de mine și să nu-mi mai blocați accesul în juriile din România!! Respectați decizia/opțiunea organizatorilor care, prin eforturile lor, duc, peste hotare, prestigiul artei fotografice românești pe care pretindeți că o reprezentați/susțineți!!
Acestă primă scrisoare se vrea o tentativă, din partea mea, de rezolvare amiabilă a unei stări tensionate, de care nu mă fac vinovat!! Vă va fi trimisă și ca scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la care, conform legislației în vigoare, aveți obligația să răspundeți în 30 de zile. Consider că, pentru a câștiga timp, e mai bine să folosim metoda mai expeditivă online!! Decizia vă aparține!!!
În cazul în care demersul meu, început acum și în acest mod, nu va avea rezultatul pe care îl doresc, considerându-l FIRESC, mă voi considera îndreptățit să acționez în modalitățile și direcțiile pe care le voi considera oportune!!  Sper, totuși, ca totul să se oprească, în mod colegial, AICI!!! Ar fi în avantajul tuturor!!
Cu stimă (încă!!),
Lector univ. Dr. TEODOR RADU PANTEA
Teodor Radu Pantea EFIAP/silver, EH.ISF, PSA***(CPID), PSA**(PPD), PSA**(PJ), Hon.ICS, F.ICS, AICS, Hon.F.PAD, Hon.F.ICS, E.USPA, F.SWAN, Hon.F.SWAN, E.FMPA, Hon.IPS, Hon.FKSS, M.AAFR, Hon.TAMA, Hon.AAFR, Hon.API, UAPR, Hon.FPSBP, BPICS, GMICS, Hon.FPSG, Hon.SAP, Hon.FUPHK, M.E.UPHK, Hon.CR.UPHK, Hon.EPI, Hon.FIVAF, Hon.WPG, Hon.FWPG, M.SAP
Address: 410346 ORADEA ROMANIA
Bd. Dacia 24B, bl. D61, ap. 10

Mobile: 004 0731 314074
Tel.: 004 0359 401310 (Home)
Fax.: 004 0259 476818 (Office)

teodor.pantea@gmail.com
www.terapan.ro
www.teodorpantea.blogspot.com

Oradea, la 16. 03. 18





Un comentariu:

  1. Desi nu mai fac parte din AAFR de ceva timp, nu inteleg (inca) de ce nici noi, cei "neinregimentati" in aceasta asociatie, nu sintem agreati pentru a face parte din lista celor ce pot fi inclusi in juriile saloanelor nationale si internatioanale, cu toate ca suntem persoane cu distinctii FIAP si, unii dintre noi, cu foarte multa experienta in jurizarea acestor saloane, atat la nivel national cat si intenational.
    Intrebarea mea este: Dl. Balasi Csaba nu ne reprezinta pe langa FIAP si pe noi, cei ce nu facem parte din AAFR?
    Noi, ceilalti, trebuie sa ne constituim intr-o asociatie separata prin care sa ne alegem un reprezentant?
    Dl. Balasi Csaba nu ne-a lamurit. Inca!
    Mai asteptam ceva timp.
    Mircea Anghel A.FIAP, Hon.F.ICS

    RăspundețiȘtergere