luni, 25 mai 2020

Rimini pe înserat


Rimini pe înserat

Rimini, una dintre renumitele stațiuni ale rivierei italiene de la Marea Adriatică, se întinde pe aprox. 8 km și e o înșiruire de zeci (poate sute...) de plaje private, foarte asemănătoare între ele ca stil, organizare şi tarif,  deosebindu-se una de alta, pe alocuri, doar prin tipul nenumăratelor șezlonguri și a culorii umbrelelor, toate aliniate de-a lungul apelor ademenitor de albastre ale Adriaticii chemând spre o baie reconfortantă. Poate că sunt eu mai retrograd, dar aceste plaje cu șezlonguri și umbrele tarifate, aliniate “la ață” mi se par prea “standardizate”, ca să nu zic prea… “civilizate” și mă cuprinde nostalgia după plajele clasice/tradiționale unde fiecare se folosește, precum îl taie capu’ de ce-și aduce cu sine!! Chiar şi doar un cearşaf…

Am întâlnit plaje pe gustul meu în Croația, unde alternau zone cu nisip, pietriș, iarbă, având ample suprafețe umbrite de arbori imenși, satisfăcând un segment mai larg de preferințe.

Nesfârșitele plaje “riminiene” nici nu erau prea aglomerate deoarece, atunci când le-am văzut eu, nu venise încă perioada vacanțelor care golesc orașele și umplu plajele. Pentru mine a fost mai bine așa, stress-ul aglomeraţiei excesive lipsea, mi-am dozat reprizele de plajă/baie după bunul plac mai ales că, nefiind amator de stat mult la soare, am făcut câteva deplasări în alte zone turistice învecinate. Era firesc să-mi caut şi subiecte de fotografiat.

Am fost însă atras, în mod deosebit, de serile în care orașul-stațiune cunoștea un alt fel de animație, o animație şi afluire înspre multiplele atracții constituite într-o multitudine de oferte, toate într-o plăcuta răcoare, binevenită după căldurile de peste zi. Era o atmosferă care îţi venea greu a crede că se va termina pe parcursul nopţii, fapt pe care nu mi-am propus să-l verific, cu preţul unei nopţi pierdute, greu de acceptat la bioritmul meu marcat de vârstă.

Seara ţi-e dat să descoperi un alt Rimini pe arterele consacrate ale vieţii de seară/noapte!! O incursiune pe aceste artere, sub învelişul nocturn, tulburat de-o feerie de lumini, e o experienţă aparte, dar e binevenită pentru a te familiariza cu universul restaurantelor, barurilor, cofetăriilor, sălilor de jocuri, magazinelor, tarabelor, vânzătorilor ambulanţi (“italieni” de împrumut…), forfotei de maşini şi a trenuleţelor de agrement, terenurilor de joacă pentru copii şi adulţi, pictorilor de portrete, bicicletelor, misionarilor împărţind pliante prezentatoare de posibile căi spre Rai, toate într-un amestec gălăgios, festiv şi vesel. Şi sunt conştient ca am vazut infim din ceea ce e, să zic aşa,… la vedere!!

Atmosfera a molipsitoare şi rezişti greu tentaţiei de-a te opri la o bere rece, la o cină, la o îngheţată chimic-aromată-colorată, la o pizza italiană la ea acasă (un fel de “pomul lăudat”…), de-a cumpăra câte ceva din larga paletă de magazine şi tarabe de suveniruri, dar te laşi atras, învăluit, cucerit… îi devii, docil, parte componentă!! Ceva inefabil m-a ademenit într-o librărie unde am cumpărat, la un preţ rezonabil, un excelent album Lewis Hine.

Nu-mi puteam reţine câte o privire în sus spre cele hotele ca şi prin largile ferestre ale acelor restaurante ale căror preţuri mă fac să le văz doar de afară cu oarece regrete că nu-s mai tânar şi mai gros la portofel dar, totuşi, împăcat cu condiţia mea turist care îşi număra banii şi care se mulţumeşte cu propriul statut.

Aş minţi dacă aş afirma că nu-mi mai “clăteam ochii” cu formele atrăgătoare ale câte unei turiste venită de oriunde, că… deh, oameni suntem!! Frumosul vine de pretutindeni… E vina lor că sunt acolo, unduindu-şi trupurile generos şi sublim zămislite de natura-mamă!! Şi toate acestea într-o veşnica şi fermecătoare forfotă animată într-un perpetuu zumzet, o gălăgie plăcut-reconfortantă, un vacarm tonic, toate venite din felurite surse amestecate de sunete, voci, claxoane, lumini şi culori.

În perioada în care am fost acolo cu soţia mea, adică vara lui 2019, savuram acea atmosferă, cu un sentiment de relativă mulţumire la gândul că o mare comunitate de oameni, cuprinşi într-un imens angrenaj al profitabilei industrii a turismului, îşi luau părticica de venit şi din prezenţa noastră acolo, prin efort şi prin servicii diverse, rezultat al unor crâncene eforturi depuse undeva, într-un background care nouă, turiştilor, ne era ascuns. Devenisem parte din sistem, un sistem lucrativ, benefic pentru societatea luată ca întreg.

La hotelul unde am fost cazaţi, am fost serviţi la masă de o tânără din Iaşi, foarte drăguţă, volubilă şi amabilă care, în scurtele răgazuri când mai puteam sta de vorbă, ne-a dat de înţeles cam care e programul ei acolo, deloc de invidiat, dar căruia se străduia să-i facă faţă pentru banii necesari continuării cursurilor universitare. Ceva similar ne-a sugerat şi “echipajul” compus din doi români, al unei vidanje (onorabilele job-uri rezervate “diasporilor” ex-mioritici…). Astea sunt aspecte cu care aproape nimeni din valurile de turişti nu-şi bate capul şi poate că e firesc aşa. Una peste alta e (relativ…) bine pentru toţi!! Marea industrie a turismului trebuie să meargă înainte iar Italia îi cunoaşte pe deplin beneficiile.

Ei bine, mă apucă acum, când văd efectele acestei pandemii (mai mult sau mai puţin reală, mai mult sau mai puţin exagerată, mai mult sau mai puţin provocată, mai mult sau mai  puţin… etc…), o tristeţe greu de exprimat dar, mai ales, o profundă îngrijorare pentru ce va urma şi pentru extensiile şi gravitatea urmărilor asupra atât a celor ce trudesc pentru strălucirea şi ofertele acestui paradis al vacanţelor, cât şi pentru beneficiarii eforturilor lor. Orice segment din imensul angrenaj economic mondial care este afectat de o criză (şi mai ales segmentul “forte" al turismului!!), poate produce un efect de domino, cu urmări greu de estimat!! Vor apărea şi cei ce vor trage foloasele din acestă stare critică, dar pe seama imensei mase de perdanţi!! Cei ce vor trage foloasele vor rămâne, aşa cum se ştie dintotdeauna, ANONIMI!!! Or fi aceştia dintre cei ce afirmă că o ducem prea bine şi au puterea de-a influenţa câte ceva??!! Întreb…

Întrebări multe, răspunsuri ce se lasă aşteptate, venite cine ştie când sau poate amânate sine die dar, din acest noian de incertitudini, se iţesc (din punctual meu de vedere…), trei întrebări, mai mult sau mai puţin retorice:

Oare îşi va regăsi Rimini, într-o Italie puternic afectată de pandemie (cel puţin, aşa ni s-a spus în presă…) farmecul, atracţia şi strălucirea??!! Îşi vor regăsi serile sale feerice animaţia, forfota, gălăgia, luminile, muzica, fascinaţia, tentaţiile, zumzetul??!! Ne vom regăsi noi în starea de odinioară, ca cei ce am fost cândva??!!

Oare…