luni, 30 ianuarie 2012

Expozitzia Grupului PSA

Expoziţia Grupului PSA

E vastă şi atractivă aşa-numita "fotografie de salon", ce face obiectul şi ţinta saloanelor/competiţiilor/concursurilor de fotografie artistică, manifestări aflate într-o dinamică de neoprit, trecând prin cele mai felurite tendinţe, influenţe sau orientări. Este unul dintre domeniile cele mai stimulative ale creaţiei fotografice deoarece, chiar în pofida instalării unor "şabloane" "reguli nescrise" (dar prea unanim acceptate...), principii sau criterii de apreciere adesea contestabile, conduce, în final, spre o "rezultantă" indiscutabil pozitivă, cu tendinţă definitorie spre progres şi auto-perfecţionare în fotografie.
Cel ce tinde spre acest segment al creaţiei fotografice, îl poate considera sau utiliza, adesea, ca pe o trambulină spre alte domenii de aplicare a fotografiei, poate mult mai profitabile. Pentru unii poate fi, aşadar, un bun început şi îl consideră o etapă pasageră în activitatea lor. Ar fi cei pe care îi putem considera ca făcând parte din categoria "Pragmaticilor". Pentru alţii, poate fi un început fără sfârşit, iar cei atinşi de "flamă" nu mai pot renunţa la provocarea competiţiei perpetue, cu urcuşuri şi căderi, cu bucurii şi tristeţi, cu eşecuri şi (why not??) "succesuri"... Sunt grupul, mult mai extins al "Idealiştilor".
Aţi trimite lucrările la un salon de artă fotografică înseamnă a-ţi asuma rezultatele aprecierii unui juriu, ale cărui competenţă şi decizii, prin însăşi litera regulamentului salonului în cauza, nu-ţi este îngăduit a le pune la îndoială sau (Doamne fereşte...) contesta. Eşti nevoit adesea sa-ţi "înghiţi" unele remarci acide, unele calificative nu prea măgulitoare, deoarece "regula" te determină să iei lucrurile aşa cum sunt. Reacţia firească este însă aceea a propriei AUTOANALIZE, pentru a căuta "în propria ogradă" motivele eşecului şi de a accepta provocarea AUTOPERFECŢIONĂRII. Este singura reacţie firească, prin efectele benefice pe care le produce în timp, pentru cei ce au răbdare şi perseverenţă...
Grupul PSA s-a constituit din artişti fotografi orădeni care au aderat la Societatea Americană de Fotografie (PSA) şi au participat la diverse saloane de artă fotografică pe care aceasta le patronează. Rezultatele lor au fost meritorii, concretizate printr-o serie de premii şi menţiuni internaţionale. Au apărut însă şi anumite "voci" din partea unor... NEPARTICIPANŢI (...) ce afirmau, în baza principiului "strugurii sunt acri" faptul (nedovedit/nedovedibil...) cum că aceste saloane ar fi oarecum facile, iar condiţia "Sine qua non" a acceptărilor şi chiar a premiilor/menţiunilor s-ar reduce la simpla trimitere a lucrărilor şi la plata taxelor de participare.
Cum această mentalitate nu (prea) poate fi combătută sau înlăturată din acele minţi în care s-a instalat imuabil, cei ce participă la saloanele în cauză nu au altă alternativă decât aceea a unei autocenzuri şi mai stricte ale propriilor creaţii pentru ca ei înşişi să fie pătrunşi, în mod convingător, de conştiinţă lucrului bine făcut!!
Grupul PSA se compune din: Adela Rusu, Ovidiu Ilisie, Gheorghe Petrila, Constantin Dancoglu, Cristian Ene şi Teodor Radu Pantea. Ei invită iubitorii artei fotografice din Oradea la o expoziţie organizată în cadrul prestigioasei instituţii culturale orădene, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", cea care şi-a creat deja o tradiţie din organizarea unor expoziţii de artă fotografică.
Fiecare autor va expune câte şapte fotografii dintre cele prezentate, acceptate şi premiate la saloane de artă fotografică patronate de PSA şi organizate, preponderent, în SUA. E unul dintre momentele în care, cei şase autori au acceptat o nouă provocare a propriei selecţii. E un moment de sinceritate al fiecăruia dintre noi.
Invităm publicul orădean să ne cunoască, să ne judece, să ne critice, să ne aprecieze, să fie, într-un cuvânt, sincer cu noi. Pentru că şi noi ne-am străduit sa fim SINCERI!! Pentru ca suntem din categoria mai sus definită a IDEALIŞTILOR.
Va invităm la vernisaj, pe data de miercuri, 01 februarie 2012, orele 17,00 La Biblioteca Judeţeană "Gheorge SincaI".
Prezenţa Dvs. ne va onora şi vă mulţumim anticipat pentru participare.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Zvonpress shi demisia

Umbla nishte zvonuri prin targ cum ca Mircea Anghel shi-ar fi dat demisia din Comitetul Director al AAFR (decizie ce-o succede pe cea similara, a lui Mihai Moiceanu, luata cu ceva vreme in urma...).
Nu shtiu cat adevar este in acest (deocamdata...) zvon, dar fie-mi permis a ma gandi cam care ar putea fi eventualele motivele unei astfel de decizii a exceptzionalului om care este Mircea Anghel, a carui seriozitate dublata de o rigoare specifica profesiunii militare pe care shi-a exercitat-o toata viatza, dar shi calitatzile incontestabile de artist fotograf au fost ratziunile (prezumptive...) ale cooptarii sale in forul de conducere (...) al AAFR. Ratziuni din care a fost omisa lipsa lui de obedientza, ce poate fi unul din motivele (deocamdata, presupusei...) sale demisii??
Dar ar mai fi, se pare un motiv: a tot pus intrebari incomode, referitoare la... la... dar sa nu anticipez pana nu apare o luare de pozitzie a lui Mircea Anghel!!

Caraghioslacul...

...preshedintelui de juriu (in text: PJ)... continua, este perpetuat, frizeaza ridicolul, absurdul, anacronicul... dar se conformeaza balcanismului, servilismului, pupincurismului (pe neshterse...) pe cat de tipic, pe atat de jalnic... romanesc!! Poate ca nu m-ar revolta atat de mult acesta meteahna absurda daca postura de PJ s-ar referi la personalitatzi reale ale artei fotografice romaneshti!! Dar nu e cazul pe la noi!! Pe meleagurile noastre "mioritjcse" se creaza anumite "retzete" anumite "abonamente", se ajunge la formula cat se poate de neproductiva conform careia "Ala vrem sa fie preshedinte al juriului nostru ca... asha trebuie...", anumite orientari spre persoane ce se gasesc in postura (nemeritata...) de a hotari directzii, tendintze, criterii...
Mi-a fost dat sa dau de urmele a inca unui salon autohton organizat in Urlatzi, Mizil sau Cugir (nu tzin minte cu exactitate...) unde, la un juriu de 3 componentzi (...), unul e PRESHEDINTE...
Iar daca cineva crede ca vreau sa lansez o cronica a carcotashilor... fotografica, il invit pe www.fiap.net unde poate sa verifice la cate saloane de arta fotografica mai exista acesta practica. Da, poate vor gasi 4-5 cazuri, dar sa se uite atent cine sunt PJ... Dar cazurile vor fi rarisime!!